FAQ

1. Wat moet ik doen als ik van iemand geld te vorderen heb?

Voor vorderingen tot € 25.000,00 en zaken betreffende consumentenkoop kunt u bij de kantonrechter (sector kanton van de rechtbank) terecht. Hiervoor is geen bijstand van een advocaat verplicht. Vorderingen boven de € 25.000,00 moeten bij de rechtbank aanhangig worden gemaakt. Hiervoor is het wettelijk verplicht een advocaat in te schakelen. Zie verder de pagina over incasso.

Echter: alle vorderingen die gaan over huurrecht of arbeidsrecht moeten bij de kantonrechter (rechtbank, sector kanton) worden ingediend. De hoogte van de vordering is in deze zaken niet van belang.

2. Hoe begin ik een procedure bij de rechter?

De meeste civiele procedures bij de rechtbank beginnen met een dagvaarding. Als eiser laat u een advocaat een dagvaarding opstellen. De deurwaarder reikt deze dagvaarding uit aan de gedaagde. In de dagvaarding staan de belangrijkste details en de standpunten aan de hand waarvan de rechter en de gedaagde kunnen opmaken wat de onderbouwing is van de eis. In de meeste procedures, behalve in kort geding, wordt schriftelijk geantwoord, hoewel de meeste dagvaardingen zo geformuleerd zijn dat het lijkt alsof er een zitting plaatsvindt waarin gedaagde persoonlijk moet verschijnen. Dat gedaagden in persoon verschijnen en antwoorden komt echter vrijwel alleen nog maar voor bij de sector kanton.

Wilt u een procedure beginnen of bent u gedagvaard dan biedt Soentjens Advocatuur u de mogelijkheid in een gratis gesprek de zaak te bespreken en te bezien of juridische bijstand wenselijk is en wat dit u naar verwachting zal gaan kosten.

3. Wat is een kort geding en waarvoor is dit geschikt?

In zaken met grote spoed, waarin een snelle beslissing van een rechter noodzakelijk is, kunt u een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter. In de volksmond heet dit nog altijd kort geding, maar deze term is geruime tijd geleden vervangen door “voorlopige voorziening”.

Een heel scala van zaken kan in kort geding aan bod komen. Het kan gaan om een loonvordering of andere niet al te ingewikkelde geldvordering, een ontruiming van een onroerende zaak, maar ook om een straatverbod. De zaak moet eenvoudig van aard zijn. Het vonnis is snel verkregen en hoger beroep is mogelijk op verkorte termijn.

4. Hoe lang duurt een procedure?

Dat is erg lastig aan te geven. In een kort geding kan al binnen enkele weken een vonnis worden verkregen. Maar een gewone procedure, die niet spoedeisend is of niet eenvoudig van aard, duurt vaak vele maanden, of zelfs meer dan een jaar.

Gaat het om een strafproces dan wordt meestal binnen veertien dagen nadat de zaak op zitting is geweest uitspraak gedaan. De politierechter wijst echter meestal op dezelfde dag vonnis. Echter kunnen strafzaken, voordat ze op een terechtzitting worden behandeld, soms zeer lang worden onderzocht, en ook wordt de zitting in ingewikkelde strafzaken soms meerdere keren uitgesteld voor nader onderzoek.

5. Wat kan ik ondernemen als ik het niet met een uitspraak van de rechter eens ben?

In de meeste gevallen kunt u in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Inschakeling van een advocaat is daarbij verplicht. Het is van groot belang dat dit binnen de juiste termijn gebeurt. Bij de meeste vonnissen is dit drie maanden, maar in kort geding vier weken. In strafzaken is dit twee weken.

Als het gerechtshof heeft beslist kunt u de zaak nog beperkt laten beoordelen door de Hoge Raad der Nederlanden. De beperking is gelegen in de manier waarop de Hoge Raad naar de zaak kijkt. Alleen als het recht verkeerd zou zijn toegepast of als er vormvoorschriften zijn geschonden zal de Hoge Raad de beslissing van de lagere rechter nog vernietigen. De Hoge Raad gaat daarbij uit van de feiten zoals de lagere rechter die heeft vastgesteld. Als er opnieuw naar die feiten gekeken moet worden dan verwijst de Hoge Raad de zaak terug naar een lagere rechter.

6. Is procederen duur?

Ja.

Met een procedure zijn vaak grote bedragen gemoeid en de kosten van inschakeling van een advocaat wordt door de meeste mensen als erg hoog ervaren. Als u een procedure wint dan wordt in veel gevallen de partij die in het ongelijk wordt gesteld veroordeeld in de kosten. U dient zich echter te realiseren dat niet alle kosten vergoed worden. Als u bijvoorbeeld een civiele procedure wint, dan worden de kosten door de rechter forfaitair vastgesteld aan de hand van een soort puntensysteem. Iedere proceshandeling (een dagvaarding, een zitting) is een punt waard, en voor ieder punt wordt een bepaald bedrag toegekend, meestal afhankelijk van de hoogte van de vordering. Dat kan betekenen dat u maar een derde of een vierde van alle daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed krijgt. De rest blijft voor uw eigen rekening.

Als uw inkomen en vermogen beneden bepaalde grenzen blijven dan biedt echter Soentjens Advocatuur aan particulieren de gelegenheid om op basis van een zogenaamde toevoeging een procedure voor u te voeren. Of u daarvoor in aanmerking komt kunt u te weten komen bij de Raad voor Rechtsbijstand of Het Juridisch Loket, maar u kunt uiteraard ook contact met mij opnemen.

7. U bent op staande voet ontslagen! Wat nu?

Als u het niet eens bent met het ontslag, en u wilt daar iets aan doen, dan is het volgende van groot belang. Het ontslag op staande voet kan alleen ongedaan worden gemaakt – vernietigd – door de kantonrechter. Dat moet bij verzoekschrift worden verzocht binnen twee maanden na het ontslag op staande voet. Na die twee maanden vervalt dit recht. Doet u dit niet op tijd dan staat het ontslag op staande voet vast, en is hier in principe niks meer aan te doen!

Vaak vragen werkgevers om voor akkoord te tekenen, of om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Dat kan snel een einde maken aan een vervelende situatie. Doet u dit echter nooit zonder eerst juridisch advies in te winnen! De gevolgen zijn immers vaak erg groot. Zo krijgt u bij een geldig ontslag op staande voet in principe geen uitkering.

Omdat ontslag op staande voet zulke vergaande gevolgen heeft worden er zware eisen gesteld aan de geldigheid. De kans is dan ook vaak vrij groot dat het ontslag met succes kan worden aangevochten!

8. Wanneer mag u iemand ontslaan op staande voet?

Ontslag op staande voet is een heel zwaar middel dat alleen in uitzonderlijke situaties mag worden toegepast. De gevolgen voor een werknemer zijn erg groot, en na een ontslag op staande voet zal een werknemer het er vaak niet bij laten zitten. Een rol daarbij speelt daarbij dat een werknemer geen recht heeft op een uitkering bij een ontslag op staande voet. Een procedure is niet zelden het gevolg van een ontslag op staande voet.

De wet somt een aantal gevallen op waarin ontslag op staande voet gegeven mag worden. Grofweg moet gedacht worden aan de meeste misdrijven, zoals diefstal, maar ook mishandeling, belediging en oplichting. Daarnaast zijn het bij herhaling te laat komen en werkweigering onder omstandigheden soms een reden voor ontslag op staande voet. En meestal moet er ook nog sprake zijn van de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. En dat alles moet u bewijzen. Daarom is het van groot belang dat u een dossier opbouwt, waarin zich voldoende bewijsmateriaal bevindt.

Een extra moeilijkheid wordt gevormd door het feit dat een ontslag op staande voet onmiddellijk gegeven moet worden nadat de reden zich heeft voorgedaan. Rustig een paar dagen nadenken en intussen de werknemer verder laten werken heeft vaak tot gevolg dat het ontslag op staande voet nietig is. Zelfs als u (los van deze vertraging) een hele sterke zaak heeft!

Als u twijfelt, heeft u een adviseur nodig die u razendsnel kan aangeven wat u wel of juist niet moet doen.

9. Hoe kunt u een werknemer ontslaan?

U heeft diverse mogelijkheden en er zijn meerdere redenen op grond waarvan dit kan.

De belangrijkste mogelijkheden voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst zijn:

  • Ontslag met toestemming van het UWV (ontslagvergunning)
  • Ontbinding via de kantonrechter
  • Beëindiging met wederzijds goedvinden; via een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst)

Redenen kunnen onder meer zijn:

  • Disfunctioneren werknemer
  • Een verstoorde arbeidsverhouding
  • Bedrijfseconomische redenen
  • Reorganisatie van de werkzaamheden

Als de redenen gelegen zijn in het functioneren van de werknemer is het van groot belang dat u voldoende bewijsmateriaal heeft om dit aannemelijk te maken. U dient een werknemer immers de kans te hebben geboden zich te verbeteren en een redelijke termijn daarvoor te bieden. Zo is het verstandig regelmatig functioneringsgesprekken te voeren en deze ook behoorlijk op papier te zetten. Liefst ook door de werknemer getekend. Veel ontslagzaken lopen voor een werkgever verkeerd af doordat dit niet is gebeurd! Ook het vastleggen van waarschuwingen in (aangetekende) brieven vormt belangrijk bewijsmateriaal.

Soentjens Advocatuur kan met u de zaak bespreken en u advies geven. Vaak is een vrijblijvend kort (telefoon)gesprek al geschikt om te bezien wat er ondernomen moet worden en wat dat kost.

10. Hoe kom ik aan een goede arbeidsovereenkomst?

De arbeidsovereenkomst is een belangrijk document waarin werkgever en werknemer de gemaakte afspraken vastleggen over het werk en de voorwaarden waaronder dit verricht zal worden. Veel (vooral kleinere) werkgevers laten een boekhouder of accountant een arbeidsovereenkomst opstellen. Toch is het van belang dat dit belangrijke contract wordt opgesteld door een adviseur die van de hoed en de rand weet en die alleen afspraken op papier zet die kunnen en mogen worden opgenomen. Een adviseur die weet welke beperkingen de wet en de eventueel toepasselijke CAO aan arbeidsovereenkomsten stellen.

Veel werkgevers en werknemers realiseren zich namelijk niet dat niet alle afspraken toegestaan zijn. Inmiddels is wel bekend dat bijvoorbeeld een proeftijd van meer dan twee maanden nietig is, maar stel dat u een loon afspreekt in strijd met een algemeen verbindend verklaarde CAO? In dat geval kunt u na vele jaren geconfronteerd worden met een loonvordering van vele (tien)duizenden euro’s.

Uit het voorgaande blijkt wel dat het van groot belang is dat u een arbeidsovereenkomst laat opstellen door een adviseur met verstand van zaken. Soentjens Advocatuur helpt u graag bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten of met het beoordelen van bestaande.